Jak kroić tort?

MajCake - porcja tortu

Kochani,

W dzisiejszym poście opowiem Wam jak poprawnie kroić i przechowywać tort (nie “torta” :D). Sprawa wydaje się banalna, a jednak jest problematyczna dla wielu osób. Często słyszę od różnych cukierników, że nieprawidłowe krojenie tortu oraz złe warunki jego przechowywania skutkują negatywnymi opiniami, a czasem wręcz obelgami i roszczeniami względem wykonawcy tortu. Klienci narzekają na to, że tort rozpada się lub sypie, pod naciskiem się ugina, ciągnie się, porcji wychodzi za mało lub za cienkie. Wystarczy poznać kilka podstawowych zasad i życie od razu stanie się piękniejsze 🙂

    1. Na czas transportu, tort należy ustawić na równej, płaskiej powierzchni, tj. bagażnik bądź podłoga przed lub za fotelem pasażera. Proszę nie trzymać tortu na kolanach. Tort najlepiej przewieźć maksymalnie do godziny drogi w aucie. Podczas jazdy trzeba uważać, aby mocno nie hamować oraz na wszelkie nierówności na drodze, by tort nie latał po samochodzie. Można karton przyblokować innymi pakunkami lub siedzeniem.
    2. Po dowiezieniu tortu należy go bezwzględnie przechowywać w warunkach chłodniczych (lodówka od 3 do 6 stopni Celsjusza) do momentu serwowania. Nie można trzymać tortu na balkonie, w zamrażarce, w spiżarni czy w garażu. Jeżeli w lodówce są produkty o dość intensywnym zapachu tort należy trzymać bezwzględnie w kartonie, w którym został wydany, aby nie przeszedł zapachami.
    3. Tort w masie cukrowej należy kroić od razu po wyjęciu z lodówki, tort w kremie należy wystawić 30-60 minut wcześniej przed krojeniem, aby masa z zewnątrz nabrała temperatury pokojowej, tak jak masło wyjęte z lodówki, ma być miękka.
    4. Do porcjowania tortu należy tylko i wyłącznie stosować ostry nóż, bez ząbków, uprzednio zanurzany za każdym razem we wrzątku wodzie.
    • Tort należy kroić zaczynając ostrym czubkiem noża od jego środka, następnie lekko naciskając całą powierzchnią ruchem delikatnie posuwistym, dochodząc aż do podkładki.
    • Po każdym kolejnym cięciu, należy ponownie zanurzyć nóż we wrzątku i przetrzeć ręcznikiem papierowym do sucha, na nożu nie może być pozostałości tortu. Porcję tortu wysuwamy od spodu łopatką bądź szerokim nożem i nakładamy na talerz.
    • Nie należy kroić tortu, naciskając od góry równomiernie całym ostrzem, należy najpierw wbić się ostrym czubkiem.
    • Nie należy kroić tortu również łopatką, która służy wyłącznie do jego serwowania!
    1. W przypadku tortów zawierających elementy dekoracyjne należy zwrócić uwagę na:
    • Figurki cukrowe: zdjąć figurkę z tortu, zazwyczaj jest umocowana do tortu za pomocą patyka szaszłykowego. Figurka zawierać może wewnątrz elementy niejadalne tj.: wykałaczki, druty, elementy styropianowe, więc proszę uważać dając dzieciom do zjedzenia!
    • Duże kwiaty cukrowe: należy zdjąć kwiaty z tortu przed krojeniem. Kwiaty zawierać mogą elementy niejadalne takie jak drut florystyczny, taśmę florystyczną, styropian
    • Kwiaty żywe: należy usunąć kwiaty z tortu, podczas porcjowania wyjąc osłonki, w których umocowane były kwiaty.
    1. W przypadku tortów wielopoziomowych pod każdym piętrem tortu znajduje się niejadalna podkładka oraz wsporniki (słomki do napojów, specjalne plastikowe rurki, patyki bambusowe). Podkładkę należy usunąć w momencie rozkrojenia górnego piętra, które na niej stało. Wsporniki usuwamy z wykrojonych już kawałków tortu lub podczas krojenia wyciągamy bezpośrednio z tortu.

Stworzyliśmy też dla Was specjalny kalkulator, który powie Wam na ile porcji można pokroić tort o danej średnicy oraz czy porcja ta będzie naszym zdaniem wystarczająca dla Waszego gościa.

Do kalkulatora zapraszamy pod tym linkiem KALKULATOR. Należy wybrać średnicę tortu oraz wpisać docelową liczbę porcji. Ukaże się jej wielkość jak i nasz komentarz czy ta porcja będzie odpowiednia.

Pod kalkulatorem możecie również zapoznać się z metodami krojenia tortu.

 

Zapraszamy też do naszej rozpiski z wielkościami i odpowiednim porcjowaniem tortów według nas. Pod tym linkiem WIELKOŚCI I PORCJOWANIE TORTÓW OKRĄGŁYCH


Poniżej wstawiamy krótki filmik z krojenia.

Nowa łatwiejsza metoda krojenia tortu 🙂

Podziel się postem :)

Facebook
Email
Print
Kategorie