Dlaczego tort z pracowni cukierniczej?

IMG_20180717_172518 (Copy)

Witajcie kochani!

Dziś przybliżę Wam temat, dlaczego warto kupić tort w “legalnej” pracowni cukierniczej, a nie w innym miejscu. Wbrew pozorom nie jest to takie oczywiste!

Niebezpieczeństwa domowych cukierni

Mikser pracuje, piekarnik się grzeje, dziecko gdzieś się krząta po kuchni, mąż ogląda TV, o i Pimpuś za piłką lata. Wszystko fajnie, milutko, a tu właśnie powstaje tort. Tort, który docelowo trafi na Twój stół. Słodkości wykonywane w domowym zaciszu mogą być zagrożeniem. 

Często ludzie oferują na sprzedaż torty, wypieki produkowane w domu, ale zazwyczaj takie osoby nie mają odpowiedniej wiedzy w temacie prawidłowej produkcji oraz zasad BHP. Nigdy nie wiesz co znajdzie się w torcie (koci włos? a może dziecko wsadzi rękę w krem) lub z czego tort zostanie zrobiony. No chyba, że dopytasz, ale i tak gwarancji nie dostaniesz. W razie zatrucia nie będziesz mógł wyegzekwować od nikogo odszkodowania, gdyż nie jest to legalna działalność, nie masz żadnego potwierdzenia odbioru, a człowiek, który wykonywał tort może się tego po prostu wyprzeć. Osoba taka, pomijając fakt, że nie płaci nic za prowadzoną “działalność”, często też używa produktów niskiej jakości, aby cokolwiek zarobić. Prawdziwe, naturalne produkty mają swoją cenę, chyba każdy zauważył, że masło ostatnimi czasy jest na wagę złota 😀 Dodatkowo rzadko kiedy w domu mamy kilka lodówek, aby oddzielić produkty spożywcze (jajka, kiełbasę, sałatki, gołąbki itp.) od gotowych wyrobów jakimi są właśnie torty. Chcesz poczęstować gości tortem, który całą noc stał w lodówce obok krakowskiej czy sałatki jarzynowej? Odpowiedź jest oczywista 🙂

Kolejną sprawą jest zachowanie higieny podczas wykonywania tortów. Z kuchni korzysta każdy domownik, a wątpię, aby przed wejściem do kuchni każdy mył ręce czy ubierał fartuch. Tak jak wcześniej pisałam wszystko co w domu może znaleźć się w torcie. Kuchnia służy w tym wypadku do wszystkiego, do codziennego życia, a nie tylko do wykonywania tortów czy innych słodkości, jak np. w pracowni cukierniczej. Osąd, skąd wolałbyś zamówić tort, pozostawiam Tobie 🙂 Domowe wypieki brzmią pysznie i dokładnie takie, wykonane w odpowiednich warunkach, z użyciem naturalnych składników, bez obawy o swoje zdrowie czy gości, dostaniesz w prawdziwej pracowni cukierniczej, nie w masówkach, ale o tym dalej.

Cukiernia, cukierni nie równa…

jaja w proszku

Istnieją cukiernie godne zaufania, ale większość z nich nie ma nic wspólnego z naturalnymi, prawdziwymi wypiekami. W produkcji masowej ucieka się do produktów, które szybko przerabia się na gotowy produkt, który trafia na Twój stół, jajka w proszku, śmietana roślinna, margaryna – to chleb powszedni. Fakt wypiek taki jest tańszy, może i ładnie wygląda dla laika, ale wprawione oko doskonale wypatrzy, nie musząc nawet próbować, ciasto z proszku. Pytanie czy to jest to co chciałbyś zaserwować rodzinie i gościom? Oszukać ich, bo przecież się nie znają. Zaserwować wątpliwej jakości tort byle by był. I najważniejsze czy to jest to co Ty sam chciałbyś zjeść? Wszyscy znamy odpowiedź na to pytanie.

Torty wykonywane z prawdziwych, naturalnych składników fakt są nieco droższe, ale patrząc w przód, faszerując się chemicznymi słodkościami wydasz dwa razy więcej na późniejsze leczenie, bo na pewno pozostawią znak na Twoim zdrowiu. Lekarze i dietetycy często określają nasycone kwasy tłuszczone trans mianem “cichych zabójców”, a takie znajdziesz w margarynie używanej do wypieków. Wystarczy spojrzeć na skład śmietany roślinnej, żeby skutecznie odechciało Ci się tortów czy innych słodkości z jej użyciem. 

Składniki: woda, całkowicie uwodornione oleje i tłuszcze roślinne (tłuszcze ziaren palmowych), oleje (rzepak, słonecznik, kukurydza, soja w zmiennych proporcjach), cukier, stabilizatory (E420ii, E463), białka mleka, emulgatory (E472e, E322 lecytyna sojowa), sól, środki aromatyzujące, barwnik (beta-karoten). 

Patrząc z szerszej perspektywy zaoszczędzisz dużo więcej wybierając te “droższe” naturalne wypieki. Następnym razem przechodząc obok sieciowej cukierni zastanów się czy chcesz się truć i znajdź odpowiednie miejsce na zaspokojenie swoich słodkich zachcianek.

Tort z marketu? Stanowczo odradzam!

Do tej pory nie pojmuję jak można kupić, a przede wszystkim zjeść, tort z marketu. Wystarczy przeczytać pierwszy lepszy skład – chemia, chemia i jeszcze raz chemia! Tutaj nie ma co komentować. Niech Bóg ma w opiece ludzi, którzy je kupują.

Pracownia cukiernicza – na przykładzie MajCake!

W naszej pracowni wykonuje się wszystkie wypieki zgodnie z zachowaniem standardów higieny i jakości. Mamy wdrożone GHP i GMP. Nasz lokal jest odpowiednio przystosowany pod produkcję słodkości. Mamy 8 lodówek i każda ma swoje przeznaczenie. Dostaniesz u nas przepyszne torty, jak i różne wypieki, najwyższej jakości, z prawdziwych, naturalnych produktów takich jak śmietanka 36%, mascarpone, jajka, masło 93%, prawdziwa czekolada, naturalne ciemne kakao i wiele, wiele innych.

Klient jest dla nas najważniejszy i nie traktujemy go jak w państwowej przychodni – następny, następny, następny… Do każdej osoby, i do jej wizji na temat tortu, podchodzimy bardzo indywidualnie. Najpiękniejszą sprawą jest Wasz uśmiech i zachwyt nad smakiem oraz wyglądem 🙂

Pamiętaj – jesteś tym co jesz. Teraz wybierz jakim tortem chcesz być 🙂 

Podziel się postem :)

Facebook
Email
Print
Kategorie