Torty urodzinowe, weselne, chrzcinowe, komunijne, na każdą okazję. Torty są nieodłącznym elementem każdej większej uroczystości. Jak już wiadomo z wcześniejszego posta jakość tortu powinna być najwyższa. Produkty użyte do wykonania warto, aby były jak najbardziej naturalne, czyli jajka zamiast proszku, śmietana 36% zamiast śmietany roślinnej, masło zamiast margaryny i wiele więcej. Torty uatrakcyjniają przyjęcia, dlatego drugim najważniejszym elementem jest jego wygląd. Mogą być one w masie cukrowej tzw. w stylu angielskim, w kremie, z polewą, w kształcie, z figurką itp. Mnóstwo różnych rozwiązań. I co tu wybrać? Dziś przedstawię Wam 2 typy tortów, które można dostosować do każdej okazji.
Masa cukrowa… to się je czy nie?
Jedną z najbardziej popularnych form dekoracji tortów jest użycie masy cukrowej. Torty w stylu angielskim (bo stamtąd wywodzi się ta technika) pokrywa się nią z zewnątrz jak i tworzyć można dodatkowe dekoracje na wierzch typu figurki, kwiaty, dekoracje płaskie. Masa cukrowa to nic innego jak cukier, żelatyna, aromat i trochę tłuszczu dla elastyczności. Torty z jej użyciem kochają najbardziej dzieci 🙂 Jest jak taki cukierek, lekko ciągnący. Osoby dorosłe traktują ją bardziej jako tylko dekorację i zazwyczaj zostawiają na talerzu. Aczkolwiek mój Adam wcina ją całą 😀 Jest tylu zwolenników co i przeciwników jej jedzenia. Dla tych, którzy nie przepadają za masą cukrową jest świetne rozwiązanie na równie piękny i efektowny tort! Drip Cake!
Drip.. Drip Cake? A co to w ogóle znaczy?
Drip Cake są to ostatnimi czasy mocno spopularyzowane torty. Można dostosować je pod każdą okazję i robią ogromne wrażenie. Są świetną alternatywą dla tortów w stylu angielskim. Pokryte są z zewnątrz zazwyczaj masą maślaną, maślano-czekoladową, ganachem czy śmietaną z mascarpone. Nieodłącznym elementem jest czekoladowa polewa spływająca po ściankach tortu stąd nazwa DRIP co oznacza po angielsku kapać, skapywać, ściekać 🙂 I tu się zaczyna zabawa. Polewy i masy mogą mieć przeróżne kolory, dekoracje na torcie to kwiaty, beziki, czekolada łamana, makaroniki, ciasteczka, żelki, pianki, również można postawić figurkę z masy cukrowej, dodać napis. Można go dowolnie spersonalizować puszczając wodze fantazji 🙂 Jeżeli nie jesteś fanem masy cukrowej to jest tort dla Ciebie.
Mam nadzieję, że wyjaśniłam Ci jaka jest różnica między tymi stylami i po przeczytaniu tego posta już wiesz jaki tort chciałbyś zamówić 🙂