Masło czy margaryna?

masło czy margaryna - Cukiernia MajCake

W naszej pracowni wielką wagę przykładamy do jakości naszych produktów, z których wykonujemy słodkości. Marzeniem jest, aby każda osoba była świadoma tego co kupuje, co je i jak to wpływa na organizm. Wiadomo, że w tych czasach jest mnóstwo wysoko przetworzonych produktów, które bardzo źle wpływają na nasze zdrowie, a przecież zdrowie jest najważniejsze. Dbajmy o nie! Właśnie wybierając dobre jakościowo produkty. Czytajmy etykiety w sklepach, dowiadujmy się z czego wykonane są wyroby. Życie mamy tylko jedno 🙂 No chyba, że wyznajemy buddyzm i wierzymy w reinkarnację :D.

 

masło czy margaryna - Cukiernia MajCake

Dzisiaj poruszę kwestię tłuszczu używanego w cukiernictwie.

Masło

masło - Cukiernia MajCake

Jest ono produktem wytwarzanym z mleka krowiego poprzez ubijanie śmietanki, oddziela się wtedy tłuszcz, czyli masło i maślanka. Koniec. Proste czyż nie?

Jak widać masło nie wymaga żadnych skomplikowanych procesów produkcji. Każdy może je zrobić sam w domu. Dodatkowo ma wiele walorów:

  • posiada witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E o działaniu antyoksydacyjnym
  • zawiera substancje bioaktywne – fosfolipidy i sprzężone dieny kwasu linolowego, które mogą działać antynowotworowo, przeciwmiażdżycowo, wzmagają przemiany metaboliczne i wspomagające układ odpornościowy
  • posiada krótko i średnio łańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe, które ułatwiają regeneracje nabłonka jelit, regulują jego funkcjonowanie, zwiększają zawartość kwasów omega-3 oraz działają przeciwzapalnie
  • smak masła jest jedyny w swoim rodzaju jak i jego piękny zapach, nie zastąpi się go żadnymi aromatami

Zdania na temat wpływu masła na podwyższenie cholesterolu we krwi oraz powodowanie chorób serca jak miażdżyca są bardzo podzielone. Jedni twierdzą, że masło źle działa inni, że jest niezbędne w diecie i działa wręcz zdrowotnie.

Uważam, że biorąc pod uwagę, że jest to produkt nieprzetworzony, naturalny powinien znaleźć się w diecie każdego człowieka. Wiadomo z niczym nie można przesadzać, nie polecam jedzenia kostki masła dziennie, ale takie ilości jakie się spożywa w np. naszych słodkościach nie zagrażają zdrowiu :). Najważniejsze, że nie ma w nim chemii. Dodatkowo w produkcji słodkości czuć walory smakowe i zapachowe masła, pod tym względem jest ono nie do zastąpienia.

Margaryna

margaryna - Cukiernia MajCake

Margaryna jest produktem utwardzenia mieszaniny olejów roślinnych. W tym procesie wytwarzają się szkodliwe tłuszcze trans. Im margaryna jest bardziej stała, twardsza tym zawiera ona więcej niebezpiecznych związków, ponieważ do jej utwardzenia używa się więcej wodoru. W cukiernictwie własnie najczęściej używa się margaryny twardej. Tłuszcze trans zwiększają poziom złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo do margaryny dodaje się polepszacze smaku, emulgatory, aromaty, barwniki, witaminy aby jak najbardziej upodobnić ją do masła. Ale niestety nie dorasta mu do pięt. Pomimo, że margaryna posiada też zdrowe tłuszcze omega-3 i 6, to z racji, że zawiera tyle chemii jej wartość równa się 0. Tłuszcze te można w bardziej naturalny sposób dostarczyć do organizmu.

Lepszym wyborem jest naturalny olej roślinny np. rzepakowy czy słonecznikowy, ale niestety nie we wszystkich wypiekach można go wykorzystać, bo po prostu do niektórych słodkości wymagany jest stały tłuszcz. Warto zauważyć, że margaryna nie podnosi walorów smakowych wypieków, jakkolwiek by przypominała masło, nigdy nie będzie smakować i pachnieć tak samo.

Porównanie

Masło

  • Produkowane naturalnie
  • Cena ok. 4,5 – 5 zł / 200 g
  • Posiada naturalne witaminy i zdrowe tłuszcze
  • Ma wspaniały naturalny smak i zapach, który czuć w wypiekach
  • Jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm
  • Po wyjęciu z lodówki jest twarde

Margaryna

  • Produkowana chemicznie
  • Cena ok. 1,6 zł / 200 g
  • Posiada sztucznie dodane witaminy i szkodliwe tłuszcze trans
  • Jest sztucznie aromatyzowana, aby przypominać masło
  • Jest ciężkostrawna
  •  Po wyjęciu z lodówki jest miękka

Jak widać margaryna jest najgorszym wyborem, jest sztuczna, chemiczna, niesmaczna, proces tworzenia jest skomplikowany, jest to produkt wysoko przetworzony i w naszej cukierni nigdy nie znajdziecie tego wytworu.

Niestety przez to, że jest dużo tańsza od masła, jest bardzo często używana przez masowe cukiernie, piekarnie, co obniża walory słodkości.

Mam nadzieję, że rozjaśniłam Wam jakie są różnice między tymi produktami i następnym razem dobrze wybierzecie skąd zamówić/kupić naturalne wypieki :).

Jakby ktoś chciał bardziej szczegółowo poczytać na temat masła i margaryny zapraszam do linku, gdzie opisane jest to bardziej z chemicznej strony 🙂
http://www.piekarnie.pl/info.php?page=art_maslo_czy_margaryna

Podziel się postem :)

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Kategorie