Jak radzić sobie z robieniem tortów w upały?

upały
Pogoda daje nam w kość jeśli chodzi o produkcję tortów, tego chyba doświadczyła ostatnio każda tortująca osoba. Wszystko płynie, torty się pocą, masa się lepi… Jednym słowem DRAMAT!
 
Poniżej przedstawiam wskazówki, które mogą Ci pomóc w tych trudnych warunkach atmosferycznych, bo ostatnio Polska zamieniła się w tropiki 😃
  1. Podstawą, która bardzo pomaga schłodzić, jak i osuszyć pomieszczenie, jest niestety montaż klimatyzacji w lokalu czy w mieszkaniu. Mówię niestety, ponieważ nie każdy ma warunki, aby takie urządzenie zamontować oraz nie każdy może sobie pozwolić finansowo, klimatyzacja jednak kosztuje parę tysięcy złotych.
  2. Drugim trochę tańszym rozwiązaniem jest zakup klimatyzatora wolnostojącego. Ceny zaczynają się nawet od 800 zł za urządzenie.
  3. Staraj się rozdzielać sobie pracę. Jeśli masz włączony piekarnik i tym samym podniesioną temperaturę w pomieszczeniu, to nie przekładaj wtedy tortów czy nie lep figurek, ponieważ będzie Ci dużo trudniej to robić.
  4. Rankiem czy późnym wieczorem jest chłodniej. Czynności typu tynkowanie, lepienie figurek, przekładanie tortów staraj się wykonywać wtedy kiedy jest w miarę chłodno. Nie rób tego, gdy jest najgoręcej np. w środku dnia.
  5. Nie rób wszystkiego na ostatnią chwilę, zaplanuj sobie pracę wcześniej. Dodatkowy stres związany z pośpiechem + upały to idealna droga do katastrofy tortowej.
  6. Jeśli boisz się, że tort będzie miał niestabilne kremy z uwagi na upały użyj żelatyny. Żelatyna jest świetnym naturalnym i zdrowym stabilizatorem, a dzięki niej odejmiesz sobie dodatkowego stresu. Jeśli nie wiesz, jak jej używać to zapraszam do kursów na Słodkiej Szkole, gdzie jest wszystko krok po kroku pokazane.
  7. Najlepiej mieć też ugruntowaną wiedzę na temat wykonywania tortów. Nie ma nic gorszego jak robienie tortów w ciemno, bez dobrych przepisów i dobrej praktyki, dodatkowo podczas upałów. Jak stworzyć stabilny i pyszny tort nauczysz się w Słodkiej Szkole.
  8. Jeżeli transportujesz tort bez dwóch zdań najlepszy jest samochód z chłodnią, dzięki któremu możesz zawsze zapewnić odpowiednią temperaturę. Inną opcją jest zaopatrzenie się w styropianowe termoboxy, w których można przewozić torty i trzymają one temperaturę. Jeżeli musisz przewieźć tort niedaleko, a nie masz żadnej z powyższych opcji, to staraj się robić to wczesnym rankiem, gdy jest jeszcze chłodno na zewnątrz.
Życzę Ci miłego dnia i udanych tortów!
Agnieszka.

Podziel się postem :)

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print