Pogoda daje nam w kość jeśli chodzi o produkcję tortów, tego chyba doświadczyła ostatnio każda tortująca osoba. Wszystko płynie, torty się pocą, masa się lepi… Jednym słowem DRAMAT!
Poniżej przedstawiam wskazówki, które mogą Ci pomóc w tych trudnych warunkach atmosferycznych, bo ostatnio Polska zamieniła się w tropiki
- Podstawą, która bardzo pomaga schłodzić, jak i osuszyć pomieszczenie, jest niestety montaż klimatyzacji w lokalu czy w mieszkaniu. Mówię niestety, ponieważ nie każdy ma warunki, aby takie urządzenie zamontować oraz nie każdy może sobie pozwolić finansowo, klimatyzacja jednak kosztuje parę tysięcy złotych.
- Drugim trochę tańszym rozwiązaniem jest zakup klimatyzatora wolnostojącego. Ceny zaczynają się nawet od 800 zł za urządzenie.
- Staraj się rozdzielać sobie pracę. Jeśli masz włączony piekarnik i tym samym podniesioną temperaturę w pomieszczeniu, to nie przekładaj wtedy tortów czy nie lep figurek, ponieważ będzie Ci dużo trudniej to robić.
- Rankiem czy późnym wieczorem jest chłodniej. Czynności typu tynkowanie, lepienie figurek, przekładanie tortów staraj się wykonywać wtedy kiedy jest w miarę chłodno. Nie rób tego, gdy jest najgoręcej np. w środku dnia.
- Nie rób wszystkiego na ostatnią chwilę, zaplanuj sobie pracę wcześniej. Dodatkowy stres związany z pośpiechem + upały to idealna droga do katastrofy tortowej.
- Jeśli boisz się, że tort będzie miał niestabilne kremy z uwagi na upały użyj żelatyny. Żelatyna jest świetnym naturalnym i zdrowym stabilizatorem, a dzięki niej odejmiesz sobie dodatkowego stresu. Jeśli nie wiesz, jak jej używać to zapraszam do kursów na Słodkiej Szkole, gdzie jest wszystko krok po kroku pokazane.
- Najlepiej mieć też ugruntowaną wiedzę na temat wykonywania tortów. Nie ma nic gorszego jak robienie tortów w ciemno, bez dobrych przepisów i dobrej praktyki, dodatkowo podczas upałów. Jak stworzyć stabilny i pyszny tort nauczysz się w Słodkiej Szkole.
- Jeżeli transportujesz tort bez dwóch zdań najlepszy jest samochód z chłodnią, dzięki któremu możesz zawsze zapewnić odpowiednią temperaturę. Inną opcją jest zaopatrzenie się w styropianowe termoboxy, w których można przewozić torty i trzymają one temperaturę. Jeżeli musisz przewieźć tort niedaleko, a nie masz żadnej z powyższych opcji, to staraj się robić to wczesnym rankiem, gdy jest jeszcze chłodno na zewnątrz.
Życzę Ci miłego dnia i udanych tortów!
Agnieszka.